Hova tedd a zongorát?

    Ha testem zongorává változna, akkor 15 fok alatti hűvösebb időben kellemesen érezném magam, de 25 fok fölött már túl meleg lenne számomra. Magas páratartalom megbetegítene, míg száraz levegő kiszárítana. Nem tűrném jól a huzatot, és nem szabadna napfénynek kitenni.

   A rovarok elleni védekezéshez gyógyszerekre lenne szükségem, és a kályha közelében tartózkodás is súlyos következményekkel járna számomra. Az ilyen szempontokra odafigyelve valódi játékpartnerré válhatnék.

  Annak ellenére, hogy stabil szerkezetem lenne, a zongorának is rendszeres gondozásra és karbantartásra lenne szükségem. Hasonlóan az emberekhez, a zongoráknak sem tenne jót a túl száraz vagy túl nedves környezet. Az én boldogságom is hasonló klímában lenne, mint az embereké.

Hogyan óvhatnád meg a zongorád állapotát és értékét?

   Az év folyamán nem csak a hőmérséklet változásai okoznak problémákat, hanem a páratartalom is ingadozhat szélsőségesen. Télen a fűtés miatt a páratartalom akár 25%-ra is lecsökkenhet, míg párás időszakokban elérheti a 90%-ot.

   Ezek az ingadozások a zongorának a legjobban ártanak: a rezonáns eldeformálódhat, a mechanika meghibásodhat, érzéketlenné válhat, és így tovább.

 A megfelelő hőmérséklet (18-24°C) és páratartalom (40-60%) fenntartásával hosszabb élettartamot és kevesebb technikai problémát biztosíthatunk a zongorának. Szellőztetéskor ügyeljünk arra, hogy a hangszer ne legyen a légáramlás útjában, és kerüljük a hőmérsékleti szélsőségeket.

A megfelelő klíma fenntartásával:

  • Stabilizálódik a hangolás, így a rezonancia változása is csökken.
  • Megmarad az eredeti játékélmény.
  • A zongora fa részei kevésbé fáradnak.
  • Kisebbek a karbantartási és felújítási költségek.
  • Hol érdemes elhelyezni a zongorát?

  Minél távolabb az ablaktól, nedves falaktól, huzattól, napsütéstől és hőforrásoktól. Padlófűtés esetén különösen ügyeljünk a megfelelő páratartalomra, és a zongora alatti fűtést érdemes kikapcsolni.

   Az egész zongora alá hőszigetelő anyagot vagy vastagabb szőnyeget helyezzünk, és szükség esetén párásítást alkalmazzunk. A szobanövények is segíthetnek. Esős időben feleslegesen ne szellőztessünk, hogy elkerüljük a túl magas páratartalmat. Az itt felsorolt tanácsok betartásával hosszan tartó örömöt szerezhetünk a zongoránkból.