Méret, szállítás, karbantartás

   A zongorák és pianínók szállítása különleges szakértelmet kíván, és rendkívül fontos, hogy megbízható szakemberek végzik ezt a feladatot. Mielőtt a szállítást megrendeljük, bizonyosodjunk meg arról, hogy a csapat megfelelően képzett szakemberekből áll. Az alábbi cikkben néhány hasznos tippet találhatsz ezzel kapcsolatban.

Méretek  és súly

  A pianínók tömege általában 140 kg és 280 kg között változhat. Szélességük 135-155 cm, magasságuk 95-140 cm (régebbi típusok esetében akár magasabbak is lehetnek), mélységük pedig 48-65 cm. A szállítás kézi erővel történhet, például gurtnival, vagy a Pianoplan szerkezet segítségével. Mindkét esetben két szakemberre van szükség.

   A zongorák tömege 170 kg-tól akár 480 kg-ig is terjedhet. Szélességük 145-155 cm, hosszuk pedig 140-290 cm. A szállítás kézi erővel is lehetséges, ilyenkor szánkótalpat és gurtnit, valamint bakokat is használnak. Ebben az esetben legalább négy személyre van szükség. Alternatív megoldásként használható a Pianoplan szerkezet is, amihez két szakember elegendő.

Karbantartás

   A zongorahangolás nélkül a zongora-hangszer olyan, mint a fésülés nélküli, kócos haj. A zongorahangolás során a hangszer szakember segítségével harmóniába kerül, hogy a hangok egymáshoz viszonyítva is harmonikusan szóljanak, és megfelelően szólnak az előadó keze alatt.

   Az idővel a hangszer használatából adódóan kopik és elhasználódik, így előbb-utóbb felújításra lesz szüksége. A rendszeres karbantartás segít megelőzni komolyabb problémák kialakulását. A tapasztalt szem könnyen észre veheti a kialakuló hangszerproblémákat, így időben lehet ezeket kezelni. A nem megfelelő páratartalom, fűtés, elhelyezés és szellőzés is okozhat gondokat.

  Minden olyan tevékenységet karbantartásnak nevezünk, amelynek célja a hangszer eredeti állapotának megőrzése. Ha észreveszed, hogy a billentés érzéketlen, a mechanika kattog vagy nehézkes a működése, valószínűleg karbantartásra van szükség.

  A hangszer több ezer alkatrészből áll, amelyek milliméteres pontossággal működnek együtt. A beállításuk tartósságát számos tényező befolyásolhatja, mint például a mechanika típusa, minősége, használat gyakorisága és a környezeti viszonyok.

  A mechanika megbízható működéséhez rendszeres karbantartás és beszabályozás szükséges. Fontos megjegyezni, hogy a hangolástól függetlenül a karbantartás és beszabályozás is elengedhetetlen a hangszer megfelelő működéséhez.

  Az idővel néhány alkatrész a súrlódás hatására kopik, ezért időről időre szükség van az egész rendszer újra beállítására milliméteres pontossággal. A mechanika beszabályozása egy összetett rendszerben érvényesül, így az egyes elemek külön-külön történő beállításával nem lehet megfelelő eredményt elérni.